حمایت از تولید ملی در فناوری اطلاعات و ارتباطات

هنوز تعریف شبکه ملی اطلاعات توسط مدیران تفهیم نشده است

پنجشنبه, ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۴، ۰۲:۰۰ ب.ظ

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، سومین هم‌اندیشی پیشرفت با موضوع فرصت‌ها و چالش‌های پیش روی شبکه ملی اطلاعات با حضور اعضای شورایعالی فضای مجازی ازجمله: رسول جلیلی، علیرضا شاه‌میرزایی، حجت الاسلام پژمانفر نماید مشهد در مجلس شورای اسلامی و عضو معین شورای عالی فضای مجازی، با حضور نمایندگانی از دولت و بخش خصوصی، کارشناسان این حوزه و اصحاب رسانه شب گذشته، ۱۹ خرداد ماه، از ساعت ۱۸ تا 21  در سالن شهید احمدی روشن شبکه کانون‌های تفکر ایران (ایتان) برگزار ‌شد.

در این هم‌اندیشی  به بررسی نبود بانک اطلاعاتی جامع و عدم شفافیت اطلاعات در رابطه با موضوع شبکه ملی اطلاعات پرداخته شد.

رسول جلیلی، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی کشور و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف یکی از سخنرانان در این هم‌اندیشی بود که با اشاره به فضای مناسب زیر ساخت کشور برای راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعت گفت: در حال حاضر فضای زیر ساختی فضای مجازی کشور قابلیت آن را دارد که هر فردی بتواند در آن سرمایه‌گذاری کند.

وی با اشاره به اینکه هزینه‌ها و بودجه‌های در نظر گرفته شده برای شبکه ملی اطلاعات بسیار است، گفت: هزینه‌ای که آقای تقی پور، وزیر وقت ارتباطات، برای زیرساخت فضای مجازی و ارتباطات کرد، به اندازه کافی پاسخگوی نیاز حال حاضر ما است و همه می‌توانیم از آن برای پیشبرد اهداف استفاده کنیم.

فهم مشترک اولیه بین مدیران و دست‌اندرکاران ایجاد شود

جلیلی با اشاره به مشکل اصلی شبکه ملی اطلاعات در کشور گفت: افرادی که در سازمان تنظیم مقررات هستند فکر می‌کنند که اگر اینترنت را قطع کنند زیر ساخت به خطر خواهد افتاد. تا زمانی که یک فهم مشترک اولیه بین مدیران و دست‌اندرکاران ایجاد نشود این مشکل همچنان ادامه خواهد داشت.

انگیزه سیاسی در بحث توسعه پهنای باند بین‌المللی وجود دارد

عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی کشور، تصریح کرد: ایجاد حرص و ولع در جامعه یک آفت است، چه برای بنزین باشد و یا چه برای پهنای باند بین‌المللی اینترنت! متأسفانه در خصوص بحث توسعه پهنای باند بین‌المللی نیز انگیزه سیاسی وجود دارد.

ایجاد اجماع فکری بین مدیران حوزه فناوری

جلیلی تصریح کرد: تنها کاری که باید برای اجرای صحیح و مقدماتی شبکه ملی اطلاعات در کشور کرد، ایجاد اجماع فکری بین مدیران حوزه فناوری اطلاعات و در درک درست از شبکه ملی اطلاعات در کشور است.

هنوز تعریف شبکه ملی اطلاعات توسط مدیران تفهیم نشده است

یکی دیگر از سخنرانان این هم‌اندیشی علیرضا شاه‌میرزایی، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی کشور بود. وی در این هم‌اندیشی با اشاره به اینکه در مسئله شبکه ملی اطلاعات ابهامی وجود ندارد گفت: هنوز تعریف شبکه ملی اطلاعات توسط مدیران تفهیم نشده است. دلیل این امر هم افکار قدیمی و اسفاده از افکاری است که در گذشته استفاده می‌شد و هنوز هم از آنها برای تحقق شبکه ملی اطلاعت در حال استفاده است.

با فضای مخابراتی و تله‌کام گذاشته نمی‌توان فضای مجازی را به خوبی درک کرد

وی افزود: با مفاهیم سابق نمی‌توانیم مفاهیم فناوری اطلاعات را درک کرد و یا فهماند. نسل‌های مختلفی در کشور در حوزه فناوری اطلاعات تجربه شده است که معماری برخورد با این حوزه را کاملا تغییر داده است. با فضای مخابراتی و تله‌کام گذاشته نمی‌توان فضای مجازی را به خوبی درک کرد.

هنوز شاخصه‌های طرح شبکه ملی اطلاعات طراحی نشده است

شا‌ه‌میرزایی با اشاره به اینکه به عنوان یک عضو از شورای عالی فضای مجازی هنوز هیچ متن و سندی از شورای عالی فضای مجازی در رابطه با شبکه ملی اطلاعت مشاهده نکرده‌ام، گفت: تا کنون چیزی که شاخصه‌های طرح شبکه ملی اطلاعات را برای اعضا  ارائه کرده باشد مشاهده نکرده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه طرح شبکه ملی اطلاعات از پنج ماه پیش که به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات داده‌ شده است هنوز طرحی ارائه نشده است، بیان کرد: در دولت فعلی مصوبه‌ای اجرا شد که الزامات کلی شبکه ملی اطلاعات را تصویب و به وزارت ارتباطات ابلاغ کرد. قرار شد که بعد از گذشت یک ماه الزامات و کلیات این طرح توسط این وزارتخانه ابلاغ شود که هنوز بعد از گذشت پنج ماه چیزی مشاهده نشده است.

04

هنوز در چرایی شبکه ملی اطلاعات مشکل داریم

در این نشت همچنین ولوی، معاون وزیر دفاع و رئیس موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاع سخنانی را بیان کرد و با اشاره به اینکه چرایی و جهت‌دهی به شبکه ملی اطلاعات باید در وهله مشخص شود، گفت: هنوز در چرایی شبکه ملی اطلاعات مشکل داریم. چراکه این بحث بنیادین است و هنگامی که یک تکنولوژی وارد کشور می‌شود این مسئله هم مهم و قابل اهمیت مشاهده می‌شود.


مشکل این طرح به حوزه مباحث پایه‌ای آن بر می‌گردد

ولوی با بیان اینکه نباید فقط مقصر این طرح را وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دانست، گفت: بخشی از مشکلات این طرح به حوزه مباحث پایه‌ای آن بر می‌گردد. مباحث پایه‌ای این قضیه در این است که اساس این شبکه و چرایی آن به صورت کامل بررسی و بعد مطرح  شود. معاون وزیر دفاع با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری که در حوزه فضای مجازی فرموده‌اند، تصریح کرد: هرمقدار که ما در حوزه انقلاب اسلامی و مباحث مرتبط با آن دغدغه داریم در شبکه ملی اطلاعات هم باید داشته باشیم. این دغدغه‌ها می‌تواند مباحث سیاسی، اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی و گاهی اوقات تقسیم کار باشد. وی ادامه داد: برخی از این مباحث وابسته به قدرت‌ها است و در برخی از ارزیابی‌های قدرت‌ها، در دسترسی آنها به اطلاعات است. پایه و اساس قدرت‌های کشورها را هم در حال حاضر بر اساس دسترسی به اطلاعت مشخص می‌کند.

باید حس اعتماد مردم را در رابطه با شبکه ملی اطلاعات شکل دهیم

ولوی مهمترین قضیه در بحث شبکه ملی اطلاعت را اعتماد‌سازی مردم در این رابطه دانست و افزود: مقصر اصلی در این طرح قطعا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیست و ما باید حس اعتماد مردم را در فضای حاکم کشور در رابطه با شبکه ملی اطلاعات شکل دهیم و آنها را توجیه کنیم که مخاطرات و تهدیدات این حوزه برای مردم چیست و قطعا بعد از آن به راحتی آن را خواهند پذیرفت.

نبود عزم و اراده در حوزه شبکه ملی اطلاعات

گفتنی است در این هم اندیشی حجت الاسلام پژمانفر، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسون فرهنگی مجلس، مشکل اصلی شبکه ملی اطلاعات را نبود عزم و اراده در این حوزه دانست و افزود: تا زمانی که در این موضوع عزم و اراده درستی وجود نداشته باشد این کار به نتیجه نخواهد رسید و این یعنی بازی در زمین دیگران.

وزارت ارتباطات نمی‌داند درباره شبکه ملی اطلاعات چه کند

همچنین در این هم‌اندیشی مهدی فقیهی، رئیس دفتر فناوری‌های نوین مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گفت: عکس‌العمل وزارت ارتباطات در چند سال سپری شده از برنامه پنجم نشان می‌دهد که این وزارتخانه نمی‌داند درباره شبکه ملی اطلاعات باید چه کند. هر بار این وزارتخانه یک پیکربندی از این شبکه ارائه می‌دهد که به همه نوع شبکه شباهت دارد.

باید ریزه‌کاری‌های اساسی مشخص شود

رئیس دفتر فناوری‌های نوین مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: دلایلی که این وزارتخانه درباره تاخیر به مجلس ارائه می‌دهد، دو سال نداشتن بودجه و دو سال ترس از ادغام است. در ترسیم شبکه ملی اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی نیز از سازمان‌ها سوال شد که چه سرویس‌هایی را می‌توانند روی این شبکه ارائه کنند؛ اما باید ریزه‌کاری‌های اساسی از جمله نحوه اتصال به این شبکه، زیرساخت و دیتاسنترها مشخص شود.

 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۲/۱۰

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی