به گزارش مشرق، خبری که به عنوان واکنش تلگرام به مصوبه شورای عالی فضای مجازی منتشر شد، در واقع صحت نداشت و سایت CNET نیز در خبر خود تنها به تشریح مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی پرداخته بود.مصوبه ای که بر اساس آن باید اطلاعات کاربران ایرانی شبکه های اجتماعی مانند تلگرام به داخل کشور منتقل شود.
بررسی های جهانی نشان می دهد که بالغ بر 80٫5 درصد کاربران تلگرام را ایرانی ها تشکیل می دهند. محبوبیت تلگرام در ایران به حدی چشمگیر است که حدود 12 درصد از پهنای باند اینترنت کشور در اختیار تلگرام است و این سایت در رتبه 14 در دسترسی از طریق وب و رتبه 20 از طریق دسترسی موبایل در ایران قرار دارد.
براین اساس با توجه به اهمیت صرف زمان و استفاده کاربران ایرانی از این شبکه مجازی و سایر پیام رسان های آنلاین و ضرورت صیانت از فضای مجازی، شورای عالی فضای مجازی جلسه شنبه شب گذشته خود را به این موضوع اختصاص داد.
براساس مصوبه این جلسه شورا، شرکت های خارجی پیام رسان که داخل ایران فعالیت دارند، برای ادامه فعالیت خود ملزم هستند همه اطلاعات و فعالیت های مرتبط با شهروندان ایرانی را به داخل منتقل کنندومقررشد همه شبکه های پیام رسان برخط فعال کشور ظرف یک سال آینده انبارش یا ذخیره سازی داده های (دیتا) خود را در داخل کشور انجام دهند.
انتقال سرور تلگرام به ایران چند وقتی است که رسما به عنوان یک مطالبه از سوی مسئولان مطرح است. ضرورت این موضوع زمانی بیشتر مشخص می شود که بدانید کشور های توسعه یافته، صرفاً در صورتی که شبکه های اجتماعی از قوانین آن ها تبعیت و سرور های خود را به داخل کشور آن ها منتقل کنند به این شبکه ها اجازه فعالیت می دهند اما متاسفانه در کشور ما شبکه های اجتماعی بیگانه بدون اخذ مجوز مشغول فعالیت هستند.
به گفته خرم آبادی دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، برخی شبکه های پیام رسان خارجی زمینه جرایم سازمان یافته را فراهم کرده اند.در واقع بنا به گفته بسیاری از صاحب نظران، ضرورت ایجاب می کند که برای مقابله با آسیب های ناشی از محتوای مجرمانه شبکه های اجتماعی خارجی، حفظ حریم خصوصی و اطلاعات کاربران ایرانی و ایجاد امکان رقابت برای پیام رسان های بومی اقدامات اساسی در کشور انجام شود.شبکه های پیام رسان خارجی در کشور امکاناتی دارند که در اختیار شبکه های پیام رسان داخلی نیست، واقعیت این است که هیچ قانونی برای شبکه های پیام رسان خارجی اعمال نمی شود و این شبکه ها مجوزی ندارند اما شبکه های پیام رسان داخلی باید مجوز های بسیاری برای فعالیت بگیرند که این تبعیض قانونی و شکست شرکت های داخلی در مقابل شرکت های پیام رسان خارجی است.
دراین رابطه تقی پور عضو شورای عالی فضای مجازی در برنامه یکشنبه شب «تیتر امشب» شبکه خبر اعلام کرد: شبکه پیام رسان تلگرام گفته می شود 20 تا 40 درصد پهنای اینترنت بین الملل را که وارد ایران می شود در اختیار دارد اما بخش خصوصی کشورمان برای راه اندازی پیام رسان باید پهنای باند بخرد و متحمل هزینه های بسیار شود. وی افزود: باید این مسئله و رعایت قوانین داخلی برای شرکت های پیام رسان خارجی الزام آور باشد و این شرکت ها تحت حاکمیت ما قرار بگیرند.
در همین رابطه اسفنانی؛ عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجر مانه(کارگروه فیلترینگ) نیز در گفت وگو با خراسان گفت:هر کشوری در دنیا حق دارد مسائل امنیت ملی خود را به نحوی طراحی کند که بتواند کشورش را اداره کند.
وی خاطر نشان کرد: اگر چه تلگرام و شبکه های اجتماعی دیگر مزایای بالایی دارند اما در عین حال یک تهدید نیز محسوب می شوند با این وصف ودر شرایطی که نزدیک به 20 میلیون کار بر ایرانی در این شبکه ها فعال هستند باید چارچوب خاصی برآن حاکم باشد و سوال اساسی این است که چرا باید تلگرام میلیارد ها دلار از کاربران ایرانی درآمد کسب کند اما این شبکه حاضر نشود کمترین رعایتی را در مورد قوانین و مقررات و ارزش های ما داشته باشد.
وی افزود: هیچ کس با فعالیت شبکه هایی مانند تلگرام و… مخالفتی ندارد و حتی استقبال هم می کنیم چرا که از این فضا در عین آلودگی هایی که دارد؛ بهره های زیادی هم می توان برد و اگر برای مالکان تلگرام اهمیت دارد نباید در شرایطی که بیشترین کار بران تلگرام را ایرانی ها تشکیل می دهند، این فرصت را از دست بدهند و خواسته های ما را زیر پا بگذارند.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضرعلاوه بر سوء استفاده های داده کاوی، متاسفانه شبکه های غیر اخلاقی فراوانی در تلگرام فعالیت می کنند که فعالیت آن ها از ایجاد شبکه های عنکبوتی برای سوء استفاده از دختران گرفته تا مدلینگ و… همگی تهدید به حساب می آید و می تواند به بنیان خانواده ها آسیب بزند؛ بنابراین در چنین شرایطی مصوبه شورای عالی فضای مجازی کاملا بجا و درست بوده و در نهایت هم این شبکه ها را ملزم می کند که یا خود را با مقررات ما تطبیق دهند و یا این که امکان ادامه فعالیت پیدا نکنند. وی اضافه کرد: آینده مهم است، براین اساس در حال حاضر بسیاری از کشور ها فیس بوک داخلی یااینتر نت داخلی را طراحی کرده اند وما هم باید پروژه های مشابه از این دست را در کشور به انجام برسانیم وکامل کنیم.شاید بتوانیم تا یک سال دیگر دامنه این شبکه ها را در کشور قطع کنیم وادامه فعالیت ندهیم اما این تا ابد امکان پذیر نیست.
وی افزود: حدود یک سال پیش هم ما از وزارت ارتباطات خواستیم برای انتقال سرور های تلگرام به ایران وهمچنین امکان کنترل تلگرام از سوی ایران با این شبکه مذاکره کند اما در نهایت با وجود نامه نگاری های مختلفی که وزارت ارتباطات با این شبکه داشت، آن ها زیر بار نرفتند. اما اکنون نیز با این مصوبه جدید و مهلت داده شده، در صورت عدم تمکین مسئولان تلگرام از در خواست ایران برای انتقال سرور ها یشان به ایران و عدم ایجاد دسترسی برای ایران جهت نظارت وکنترل بخش هایی ازاین شبکه در نهایت قطع دامنه از سوی ایران بسیار محتمل خواهد بود.
همچنین آقا میری عضو کارگروه فیلترینگ چندی پیش درباره این که در رای کارگروه فیلترینگ برای فیلتر نشدن تلگرام آیا این شبکه ملزم شده سرور خود را به ایران منتقل کند، اظهارداشت: اگر تلگرام سرور خود را به ایران نیاورد، در رقابت با شبکه های اجتماعی دیگر حذف خواهد شد. این خواسته ها کاملاً منطقی است که بخشی از آن ها به پلیس فتا مربوط می شود.
گاهی جرم هایی در بستر تلگرام انجام می شود که شاکی و متهم دارد و زمانی که سرور در ایران نباشد قاضی باید به چه چیزی استناد کند و در نبود این امکان حقی ضایع خواهد شد. وی افزود:تلگرام اکنون عمده ترین شبکه اجتماعی مورد توجه در ایران است و مردم بسیار به این شبکه وابسته هستند و ما نیز به این وابستگی مردم توجه داریم.
وی ادامه داد: اما نمی شود یک شبکه اجتماعی وابسته به یک کشور در ایران فعالیت کند و قوانین ما را رعایت نکند و به آن ها اجازه فعالیت دهیم و در هیچ کشوری نیز چنین نیست.
وی ادامه داد: تلگرام حتماً باید به خواسته های ما تمکین کند.
سردار هادیان فررئیس پلیس فتا نیز در این باره پیشترگفته بود: دراولین خواسته ایران از تلگرام تاکید شده با توجه به حجم زیاد کاربران ایرانی این شرکت، تلگرام باید سرور های خود را به داخل خاک ایران منتقل کند.
چرایی قانون مند شدن تلگرام
|
1 کنترل ناپذیر بودن فضای اخلاقی در تلگرام |
2 امکان سوء استفاده از نتایج داده کاوی |
3 تلگرام به قوانین ایران پایبند نیست |
4 ایجاد شبکه های عنکبوتی در تلگرام برای جرایم سازمان یافته |
5 آسیب های ناشی از محتوای مجرمانه شبکه های اجتماعی خارجی |
در حال حاضر بیشترین پرونده های ما در خصوص فعالیت گروه های تروریستی در فضای شبکه تلگرام انجام می شود و طبق قوانین جهانی تلگرام موظف به انتقال سرور های خود به داخل کشورمان است. البته مدیر تلگرام پیشترعنوان کرده بود که به واسطه تحریم ایران قادر به انتقال سرور های خود به داخل خاک کشورمان نیست و این در حالی است که در همین فضا از فضای سایبری ایران استفاده می کند.
هادیان فر خاطر نشان کرد: در حال حاضر وزارت ارتباطات و پلیس اینترپل در حال پیگیری درخواست های ایران از تلگرام هستند و این شبکه در صورت تمایل برای ادامه فعالیت در ایران ملزم است سرور های خود را به خاک ایران منتقل کند. با این تفاسیر توپ در زمین «پاول دوروف»موسس تلگرام است که بخواهد 80 درصد کاربران خود را حفظ کندو یا با تمکین نکردن ازتصمیم ایرانی ها، تنها با 20 درصد کاربران خود به فعالیتش ادامه دهد.
نویسندگان: حاجیان، حق پرست