حمایت از تولید ملی در فناوری اطلاعات و ارتباطات

۵ مطلب در خرداد ۱۳۹۵ ثبت شده است

مارک زوکربرگ در یک جلسه پرسش و پاسخ در این رابطه گفت: «فکر می‌کنم ما به جایی می رسیم که فراتر از واقعیت مجازی است، دنیایی که در آن چیزی بیش از رخدادهای درحال وقوع ثبت می شود، من فکر می کنم به زودی می توانید احساسات، تصورات و افکارتان را در حالت ایده آل و کامل آن ثبت کنید و آن را با تمام دنیا به اشتراک بگذارید.

البته بسیار مهم است که کاربران امکان انجام این کار را به شیوه دلخواه خود داشته باشند و بتوانند افکارشان را مطابق میل خود با سایرین به اشتراک بگذارند.»

گرچه به نظر می رسد فناوری مورد نیاز برای این کار هنوز وجود خارجی ندارد و این ایده بشتر شبیه به داستان های علمی تخیلی است، اما فیس بوک قصد دارد با سرمایه گذاری در این حوزه، گام نخست را بردارد.

این اولین بار نیست که زوکربرگ درباره خواندن فکر صحبت می کند، او سال گذشته تله پاتی را فناوری نهایی برقراری ارتباط بین مردم دانست.

این ایده برای فیس بوک تنها یک تحول دیگر در زمینه به اشتراک گذاری اطلاعات محسوب می‌شود و خط سیر حرکت این شرکت را از اشتراک متن به تصویر، ویدیو، واقعیت مجازی و در نهایت افکار، تکمیل می کند.

اما باید دید دسترسی مستقیم فیس بوک به افکار کاربران با توجه به رسوایی های بسیار زیاد این شرکت در زمینه حریم خصوصی که در طول دهه گذشته به وقوع پیوسته است، از دید آن ها چه معنا و مفهومی دارد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ خرداد ۹۵ ، ۰۹:۱۷

«تکنولوژی می‌آید اما فرهنگش نمی‌آید»، این جمله کلیشه‌ای و پرتکرار در اواخر دهه هفتاد، زمانی به کار می‌آمد که یک نفر با موبایل 1 کیلویی‌اش، بلند بلند و با داد و فریاد صحبت می‌کرد و در حالی که دور و برش می چرخید تا کمی آنتن استحصال کند، مدام هم می‌گفت: الو ... الو ...

اما حالا ظاهرا هم تکنولوژی در کشورمان جا افتاده و هم فرهنگش؛ تکنولوژی اش شده تلفن های هوشمند و فرهنگش هم شده آی دی داشتن در تلگرام و اینستاگرام.

حالا اگر از این چیزها نداشته باشی، بی فرهنگ می شوی و امل! اگر جواب هم گروهی را ندهی یا پست های باحال نفرستی، کسی تحویلت نمی گیرد و چه چیزی بدتر از بایکوت در شبکه های اجتماعی که از واقعیت های جامعه هم برایمان مهمتر شده است.

تا سخن از تبعات ناگوار این شبکه ها بزنیم، متهم به تلاش برای دور کردن خانواده و دوستان از دنیاهای جدید می شویم و عقب افتاده توصیف. اما حال که توصیف موضوعیت دارد، روایت کردن ساعاتی قدم زدن در راهروهای یک مجتمع قضایی، کمک خواهد کرد درک بهتری از آنچه شبکه های اجتماعی به سر بخشی و برخی از خانواده های ایرانی آورده اند، نصف العذاب خواهد بود!

عشق تلگرامی کار مادر بزرگ را به طلاق کشید. حکایتی عجیب اما واقعی. البته نه  برای قضات دادگاههای خانواده که هر روز و هر هفته با موارد عجیبی از این دست سرو کار دارند. اینبار اما قرعه به نام خانواده ای افتاده است که سی و چند سالی از تشکیل آن می گذرد.

«خدا از من نگذرد که این گوشی را برایش خریدم.» دختر با چنان حرصی این جله را می گوید که انگار همه دار و ندارش را پای این گوشی داده، فقط او نیست، حالا همه آنهایی که کنارش ایستاده اند را می توان دید که نگرانی و اضطراب در چشم هایشان موج می زند؛ نگران از آبروی از دست رفته یا زندگی که بعد از 30 سال حالا از هم پاشیده است.

پیرمرد همراهش اما روی نیمکتی در پیاده راه مقابل دادسرای خانواده نشسته و دو دستی سرش را گرفته. گویی غم دنیا بر سرش خراب شده و تمام دار و ندارش را برده اند. دختر و پسری دور و برش را گرفته اند.

کمی آنطرف تر مادرشان با وکیلش ایستاده؛ انگار نه انگار با دختر و پسر و پیرمرد، رابطه ای دارند، گویی سال هاست که غریبه اند. وکیل اما می خواهد همه چیز به خوبی و خوشی تمام شود، می خواهد طلاق مادر را بگیرد تا موکلش هر چه زودتر به عشق تلگرامی اش برسد!

آنقدر پر هستند که دختر خانواده با کمی هم صحبتی، بگوید هنوز هم باورم نمی شود مادرش چنین کاری کرده باشد.

"حتی فکر کردن به این موضوع هم حالم را بد می کند." نگاهی به پدرش می اندازد و با اندک تاملی می گوید: همیشه وقتی می شنیدیم شبکه های اجتماعی باعث بروز مشکلات در خانواده ها می شود و حتی می توانند منجر به طلاق شوند خنده مان می گرفت و می گفتیم هر چیز خوبی که می آید عده ای باید با آن مخالفت کنند. اما نمی دانستیم روزی دامن خودمان را هم خواهد گرفت.

تعجبم را که می بیند می گوید: تعجب ندارد، مادرمان  بعد از 60سال سن و داشتن عروس و داماد  عاشق کسی شده که از بچه هایش هم کوچکتر است!

و باز جمله تکراری اش را تکرار می کند. «خدا از من نگذرد که این گوشی را برایش خریدم .»

"فکرش را هم نمی کردم اینطور شود. راستش چند وقتی بود که دائم در تلگرام بود و درگروههای مختلف فعالیت می کرد تا اینکه بالاخره معلوم شد با آقایی که 30 سال بیشتر ندارد چت می کند و رابطه عاطفی بینشان ایجاد شده است. چندماهی گذشت تا بالاخره همه چیز را علنی کردند و در کمال ناباوری گفت می خواهم طلاق بگیرم و با او ازدواج کنم. باورتان نمی شود چه بر سر پدرم آمد.."

رونق طلاق های تلگرامی در دادگاهها

یک روز هم صحبتی با «member» طلاق‌های تلگرامی/ یک مسئول: شبکه‌های اجتماعی عامل 17درصد از طلاق‌هابه سراغ یکی از وکلای حاضر در این مجتمع می روم که به علت تاخیر موکلش، فرصتی برای گپ زدن دارد. تا حرف از شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر افزایش طلاق می شود، داغش تازه می شود و می گوید: من بارها با این موارد برخورد کرده ام. مثلا همین سه هفته پیش بودکه روابط خانمی با یکی از دوستان تلگرامی اش کارشان را به طلاق کشید. البته وقتی با خانم صحبت می کردم خیلی محکم می گفت که قصدش خیانت نبوده و با این هدف وارد این رابطه نشده است!

آقای وکیل با کمی مکث و مرور پرونده هایش می گوید: من از طرف آقا وکالت داشتم تا کارهای طلاق را انجام دهم اما در طول رسیدگی به پرونده با همسرش هم صحبت کردم تا حداقل برای خودم روشن شود که چرا با وجود داشتن یک بچه دست به چنین کاری زده است. او در توجیه کارش می گفت: حس می کردم شوهرم نسبت به من سرد شده و کمتر برای من وقت می گذارد. بی محلی های شوهر باعث شد تا زن با یکی از اقایانی که در یکی از گروههای روانشناسی پست های زیبایی می گذاشت سر صحبت را باز کند و از او برای زندگی اش کمک بخواهد. غافل از اینکه همین ارتباط محدود باعث ایجاد محبت بینشان خواهد شد و در نهایت وقتی به خودش خواهد امد که کار از کار گذشته و وارد رابطه ای شده که سرانجامش طلاق از همسر است.

از او می پرسم واقعا تعداد پرونده های ناشی از خیانت ها و تبعات حضور در شبکه های اجتماعی بیشتر شده است؟ می گوید: استقراء من ناقص است اما با صحبت هایی که بین همکارانمان رد و بدل می شود، متاسفانه مشخص می شود که اگر نگوییم دلیل اصلی، اما حداقل از عوامل مشدده دعواها در خانواده ها، همین موضوعات ارتباط آزاد و صمیمانه با افراد ناشناس و غریبه است که در نهایت منجر به تشکیل پرونده های طلاق می شود.

وارد مجتمع قضایی خانواده که می شوی در همان بدو ورود اتاقی با تابلوی مشاوره نظرت را به خود جلب می کند. نیم ساعتی نشستن روی نیمکت های داخل راهرو آنهم پشت در اتاق مشاوره کافی است تا با روایت های  جالبی از زندگی های برباد رفته مواجه شوی؛ از خانواده ای که اعتیاد شوهر به کانال های مستهجن، زندگی شان را به نابودی کشانده تا مردی که بیکاری و بی پولی، زنش را به دادگاه آورده.

رواج خیانت و باج گیری در فضای مجازی

جر و بحث های مرد با وکیل همسرش همه توجه ها را به سمتشان جلب کرده است.حرف هایشان اگرچه بعضا گنگ و نصفه و نیمه است اما کلماتش بوی خیانت می دهد و برای یک خبرنگار آنهم در راهروهای دادگاه خانواده موضوعی است مورد توجه.

مرد به یکی از اطرافیان با ناراحتی تشر می زند: "کار ما از مشاوره گذشته، تمامش کنید آقا..."

این را می گوید و با ناراحتی از ساختمان خارج می شود. چند دقیقه بعد به سراغ وکیل می روم و بعد از جلب اعتمادش، از داستان موکلش می پرسم. خیلی کوتاه می گوید اختلاف خانوادگی. اما چند دقیقه ای صحبت کردن کافی است تا برایم از خیانتی بگوید که ریشه در استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی دارد.

آقای وکیل که از لحن و فریادهای مرد ناراحت است، می گوید: این از هم کار ما! انگار من زندگی اش را خراب کرده ام که سر من داد می زند. من هم از خدا می خواهم زودتر این پرونده مختومه شود، زن و شوهری که کارشان به اینجا بکشد همان بهتر که جدا شوند.

در تشریح ماجرا می گوید: خانم این آقا پس از راه اندازی صفحه در اینستاگرام، موضوع را در جمع خانوادگی مطرح می کند و از دیگران می خواهد که به صفحه اش سر بزنند و تصاویرش را لایک کنند. همین موضوع باعث می شود که با یکی از اقوامشان که پسری 25 ساله است از طریق همین اینستاگرام ارتباط داشته و عکس و فیلم برای یکدیگر بفرستند.

"موضوع از آنجا متمایز می شود که پسر کار را به باج گیری می رساند و پس از ممانعت آن خانم، شوهرش از قضیه بو می برد. حقیقت این است که اگرچه ارتباط نامشروعی با هم نداشته اند اما در همین حد هم برای شوهرش سنگین بوده و فقط می خواهد از زنی که تصاویر شخصی برای یک پسر غریبه می فرستاده طلاق بگیرد."

اما همانطور که آقای وکیل گفت، شاید این موضوعات، استقراء های ناقصی باشد که شنیده می شوند، لذا برای پاسخ به این سوال که به راستی این شبکه ها و فضای مجازی تا چه میزان در افزایش طلاق درجامعه موثر بوده اند، به سراغ دکتر مجید ابهری استاد دانشگاه و رئیس هیئت مدیره بنیاد صیانت از نهاد خانواده، وابسته به قوه قضائیه می روم.

او بهترین کسی است که می تواند دراین زمینه اظهار نظر کرده و اگر اطلاعاتی دراین حوزه وجود داشته باشد ارائه دهد.

یک روز هم صحبتی با «member» طلاق‌های تلگرامی/ یک مسئول: شبکه‌های اجتماعی عامل 17درصد از طلاق‌هاابهری با تاکید بر اینکه  افزایش آمار طلاق به عنوان یک آسیب اجتماعی باید به عنوان یک ناهنجاری چندبعدی مورد بررسی قرار گیرد، به خبرنگار مشرق می گوید: انتخاب نامناسب و همسرگزینی ناموزون، علت اصلی اختلاقات زناشویی است و ضعف مهارت های زندگی در برقراری تفاهم و همدلی دومین عامل بروز اختلافات است. البته عدم تفاهم و ضعف برقراری ارتباط عاطفی، ناشی از تغییر سبک زندگی باعث شده تا با ورود شبکه های اجتماعی به ویژه نرم افزارهای تلفن همراه شاهد ناهنجاری های ناشی از عدم فرهنگ سازی مناسب در برخورد با این پدیده باشیم.

به گفته ابهری، متاسفانه زن و شوهرها ابتدا با هدف سرگرمی وارد این فضا می شوند اما متاسفانه در بعضی موارد به سمت دوستی های مجازی با جنس مخالف سوق می یابند و بعد از چندین جلسه رابطه در فضای مجازی کارشان به روابط حقیقی می رسد که در نهایت منجر به ویرانی زندگی زناشویی شان می شود.
 
شبکه های اجتماعی عامل اصلی 17درصد از طلاق ها

دکتر ابهری به آخرین پژوهش صورت گرفته در بنیاد صیانت از نهاد خانواده قوه قضائیه که دربازه زمانی اردیبهشت سال 94 تا اردیبهشت امسال صورت گرفته است، اشاره می کند و می گوید: این پژوهش بر اساس داده های پرونده های منجر به طلاق در دادگاههای خانواده5 استان شامل تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و گیلان به دست آمده است.

"بر اساس داده های این پژوهش 17درصد از طلاق ها به ویژه در سه سال اول زندگی مشترک ناشی از نفوذ و گسترش شبکه های اجتماعی بوده است."

وی با تاکید بر اینکه شبکه های اجتماعی امروزه به جز لاینفکی از زندگی انسانها تبدیل شده اند و نباید از آنها فرار کرد می گوید: بهترین کار برای رهایی از این مشکلات آموزش صحیح مردم از طریق رسانه ها و بازگرداندن سبک زندگی مردم به سبک زندگی ایرانی اسلامی است. دراین راه وظیفه اصلی بر دوش رسانه هاست و در وهله بعدی نیز نهادهای مرتبط با موضوع جوان و خانواده باید اموزش های سبک زندگی را چه پیش از ازدواج و چه در حین و بعد از ازدواج به جوانان ارائه دهند تا در نهایت بانهادینه شدن سبک زندگی ایرانی اسلامی در جامعه راه برای سواستفاده دشمنان بسته شود.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی: آثار منفی استفاده از شبکه های اجتماعی بیش از آثار مثبت آن مشهود است

یک روز هم صحبتی با «member» طلاق‌های تلگرامی/ یک مسئول: شبکه‌های اجتماعی عامل 17درصد از طلاق‌هاسید حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران نیز در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه مشرق ضمن اشاره به اینکه شبکه های اجتماعی امروزه به جزئی لاینفک از زندگی مردم تبدیل شده است می گوید: اینکه آثار منفی استفاده از این شبکه ها در جامعه بیش از آثار مثبت آن مشهود است تنها یک علت دارد و آن پایین بودن سواد رسانه ای جامعه و ندیدن آموزش صحیح برای  استفاده از این ظرفیت هاست.

به گفته وی، متاسفانه استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی در محیط خانواده باعث کاهش سطح ارتباطات عاطفی در خانواده ها شده است و میزان گفتگو در خانواده را حتی از 15دقیقه در روز هم کمتر کرده است. ضمن اینکه استفاده نادرست از این امکانات باعث از بین رفتن بسیاری از حریم ها در خانواده ها شده و حتی در مواردی منجر به بروز اختلافات تا سرحد طلاق و جدایی نیز شده است.

وی ارتباط گرفتن هر یک از زوجین با افراد غریبه و حتی افرادی از جنس مخالف در دوستان و آشنایان را مسبب کاهش سطح اعتماد در بین انها می داند و تاکید می کند: با کاهش سطح اعتماد در خانواده، آرامش خدشه دار می گردد و در نهایت نهاد خانواده آسیب جدی می بیند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، زنان را بسیار آسیب پذیرتر از مردان در عرصه تعاملات اجتماعی در فضای مجازی می داند و تاکید می کند: تحقیقات نشان داده است که زنان بیش از مردان در معرض آسیب و سواستفاده در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی موبایلی قرار دارند.

در گرمای خردادماه تهران و حوالی تعطیلی دادگاه های خانواده، پیرمرد همچنان روی نیمکت نشسته است، دیگر دستانش روی صورتش نیست و به کمی دورتر نگاه می کند، جایی که همسر همچنان فعلی اش آنجا ایستاده و به صفحه گوشی اش نگاه می کند، همانی که دخترش برای او خریده و حالا، هر کدام راهشان را جدا می کنند تا به یک سرنوشت جدید برسند؛ سرنوشتی با member های جدید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۷ خرداد ۹۵ ، ۰۹:۱۵
علاوه بر ناوبری هواپیماهای سرنشین‌دار، انواع پهپادها نیز می‌توانند از خدمات سامانه موقعیت‌یاب ملی بهره‌مند شوند و در عین حال با استفاده از آن، امکان تعیین مدار و تعیین موقعیت دقیق ماهواره‌های بومی که به فضا پرتاپ می‌شوند نیز میسر خواهد شد.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، بحث مسیر یابی و یافتن مقصد مورد نظر از دیرباز یکی از بزرگترین چالش‌های بشری بوده است. استفاده از ستارگان، علامت‌دادن با دود به یکدیگر، نقشه‌برداری، عکاسی هوایی و امروزه نیز مکان‌یابی ماهواره‌ای از راه‌های مورد استفاده برای این امر به شمار می‌آید.

امروزه مسیریابی ماهواره‌ای بهترین روش برای این منظور است که چند سامانه جهانی مثل جی پی اس آمریکایی، گلوناس روسی و بیدو چینی از جمله اصلی‌ترین سیستم‌ها در این بخش به شمار می‌روند که برنامه‌هایی جهانی را برای مالکان خود اجرا می‌کنند.

بحث هدایت ماهواره‌ای در دهه 1960 میلادی با سامانه TRANSIT مخصوص نیروی دریایی آمریکا آغاز شد. ارتش آمریکا برای هدایت زیردریایی‌ها، هواپیما و موشک‌های خود نیاز به سیستم هدایت و مسیریابی ماهواره‌ای داشت و در این راه میلیاردها دلار هزینه شد. با افزایش حجم سلاح‌ها و همچنین نیاز به بیشتر کردن دقت در این جنگ‌ا‌فزارها برنامه سامانه مکان‌یاب جهانی که به اختصار جی پی اس نامیده می‌شود در آمریکا کلید خورد و تا سال 1993 به ظرفیت کامل رسید. پس از آن این سامانه در اختیار هم پیمانان آمریکا و به مرور در اختیار کاربران غیرنظامی و سایر کشورها قرار گرفت.

سامانه گلوناس روسی هم به نوعی مسیری شبیه به جی پی اس آمریکایی را طی کرد. اولین ماهواره‌های شوروی سابق برای هدایت زیردریایی‌های حامل موشک بالستیک ساخته شد. روس‌ها هم در دهه 1960 و 1970 به دنبال افزایش سطح پوشش ماهواره‌ای خود برنامه "گلوناس" را آغاز کرده و در دهه 1980 میلادی چندین ماهواره را به فضا پرتاب کردند.

کشور چین با توجه به رشد چشم گیر اقتصادی در سالهای اخیر و افزایش نیاز به یک سامانه مکان‌یاب ماهواره‌ای بومی برنامه بیدو (beidou -北斗) را آغاز کرد. چینی‌ها بین سال‌های 2000 الی 2003 میلادی با استفاده از 3 ماهواره آزمایشی این طرح را آغاز کرد.

در ادامه، پوشش کامل برای سرزمین چین و کشورهای همسایه بدست آمده و در نهایت بنای چینی‌ها بر بدست آوردن پوشش جهانی بیدو در سال 2020 است. نسل قدیمی تر این ماهواره ها با عنوان بیدو – 1 شناخته می شدند و نسل جدیتر به عنوان بیدو – 2 .

اما همه غیرامریکایی‌هایی که از جی پی اس استفاده می‌کنند نیز می‌دانند که در مواردی که این کشور احساس خطر کند، تأخیر زمانی و وجود خطا با مقادیر مختلف با توجه به کیفیت خدمات ارائه شده را شاهد خواهند بود. در واقع با توجه به دسترسی به گیرنده هایی با سطح پیشرفته فناوری یا با سطح دسترسی به اطلاعات دقیقتر این مشکلات کمتر است. از اینرو کشورهای مختلف برای رفع این مشکل دست به ساخت سامانه های پشتیبانی جی-پی-اس به خصوص در زمینه افزایش دقت کرده اندو در عین حال، سامانه های موقعیت یابی محلی یا LPS نیز توسعه یافته اند تا در صورت قطع خدمات جی-پی-اس (یا نمونه‌های روسی و اروپایی آن) کار موقعیت یابی انجام شود.

در کشورمان ایران نیز برای کاهش خطای سامانه جی-پی-اس، سامانه ملی «هدی» و برای داشتن یک سامانه موقعیت یابی بومی به گفته وزیر سابق دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، LPS در حال توسعه بوده است اما مدتها بود خبری از توسعه این سیستم مهم در کشورمان به گوش نمی رسید.

توسعه ال پی اس ایرانی با فناوری‌های مدرن بومی

بر اساس خبری که روز چهارشنبه توسط وزارت دفاع کشورمان اعلام شد سامانه ملی هدی یا همان ال پی اس ایرانی مرحله جدیدی از فعالیت خود را آغاز کرده است. طبق این خبر، دانشگاه صنعتی مالک اشتر وابسته به وزارت دفاع موفق شده در فاز جاری، فرستنده یک مگاواتی بومی با فناوری نیم سیکل را طراحی کند و بسازد و در آینده با استقرار 5 ایستگاه فرستنده پر قدرت در نقاط مناسب کشور، امکان ارائه خدمات موقعیت یابی ناوبری و زمان سنجی با استانداردهای جهانی و بصورت ملی بوجود خواهد آمد.

ساخت فرستنده‌های پر قدرت یک مگاوات در داخل کشور آنهم توسط متخصصان دفاعی، این تضمین را ایجاد می‌کند که در صورت نیاز به این سامانه در هر شرایط خاص و مهم، فعالیت‌های آن تضمین شده و غیرقابل اخلال خواهد بود که این خوداتکایی، نقش مهمی در براورده کردن نیازهای نیروهای مسلح دارد.

ال پی اس ایرانی
رونمایی از فرستنده یک مگاوات سامانه موقعیت یاب ملی

به گزارش مشرق، در سال 1389 اولین مرحله از این سامانه ملی در خشکی به بهره‌برداری رسید و هدف از اجرای این مرحله تولید تصحیحات آنی برای کاربران GPS در سطح خشکی بوده بطوری که قادر به موقعیت‌یابی دقیق  لحظه‌ای با دقت تضمین شده باشند.

از مهمترین فعالیت‌های صورت گرفته در این مرحله توسعه ایستگاه‌های دائمی به منظور جمع آوری و پایش اطلاعات ماهواره‌های GPS ، توسعه نرم افزار مدلسازی خطاهای GPS و تولید اطلاعات لازم به منظور بهبود دقت و اعلام هشدار به کاربران و توسعه نرم افزار مدیریت، کنترل و ارسال تصحیحات GPS به کاربران بود. در واقع هدی برای کاهش خطای حدوداً 30 متری سامانه جی پی اس در ایران به حدود یک متر و به صورت بی‌درنگ (Realtime)  آماده شده بود.

در نتیجه ساخت سامانه هدی ضمن خدمات دهی به تعداد بسیار زیادی کاربر، دقت مکان‌یابی به صورت آنی تا شعاع 30 کیلومتری ایستگاه بالغ بر چند سانتیمتر و تا شعاع 150 کیلومتری آن در حد یک متر است. این میزان بسیار بالای دقت، هم برای فعالیت های نظامی، امنیتی، پلیسی و هم برای امور غیرنظامی مانند توسعه خطوط لوله، راه سازی، سد سازی، ایجاد نقشه های جغرافیایی دقیق کاملاً کافی بوده و برای افزایش میزان پوشش در کشور نیز افزایش تعداد ایستگاه ها در دستور کار بوده است.

بر اساس اخباری که در سالهای قبل اعلام شده، در حوزه دریایی نیز سامانه مشابهی با نام خلیج فارس در حال توسعه بوده که از تعدادی ایستگاه های دائمی و احتمالا تعدادی ایستگاه موقتی بهره خواهد برد. این سامانه نیز برای کمک به پیشرفت سریعتر و بهتر در فعالیت های دریایی کشور از پروژه های نفت و گاز در دریا گرفته تا کمک به پهلو گرفتن دقیق کشتی ها در اسکله و البته کمک به مسیر یابی شناورها و سلاح های دریایی کمک شایانی خواهد نمود.

همچنین، قبلا اعلام شده بود که برنامه آتی سامانه ملی هدی ارائه خدمات ناوبری دقیق در آسمان ایران با توجه به استانداردهای بین المللی است که مورد استفاده تمامی هواپیماهای کشور در تمامی مراحل پروازی اعم از برخاستن، پرواز و فرود خواهد بود که در شب و به خصوص در شرایط بد آب و هوایی بسیار مفید است. به عبارت دیگر با اجرایی شدن این مرحله از طرح، امکان ناوبری ایمن برای پروازها فراهم می شود.

عملیات های پهپادهای ایرانی با "هدی" دقیق تر می شود

علاوه بر ناوبری هواپیماهای سرنشین دار انواع پهپادها نیز از خدمات این سامانه بهره مند خواهند شد و با استفاده از آن امکان تعیین مدار و تعیین موقعیت دقیق ماهواره های بومی که به فضا پرتاپ می شوند نیز میسر خواهد شد. به کمک این سامانه مباحث مدنظر پدافند غیرعامل برای مقابله با خطاهای عمدی در سامانه جی-پی-اس نیز مرتفع خواهد شد.

اما در کنار این سامانه وجود توانایی موقعیت یابی بر پایه تجهیزات مستقل و بومی نیز برای شرایطی که هیچ یک از سامانه های موقعیت یابی جهانی قابل استفاده نباشد لازم است. با توجه به محدودیت های مالی و فنی موجود در زمینه قرار دادن ماهواره های لازم برای ایجاد یک جی-پی-اس بومی، متخصصان کشور در حال ایجاد یک سامانه موقعیت یابی محلی (LPS) هستند.

ال پی اس ایرانی

 این سامانه ضمن رفع نیاز کشور در داخل و خارج از مرزها در فواصل نزدیک، برخی مشکلات جی-پی-اس نظیر عدم پوشش مناسب در فضاهای بسته را نیز نخواهد داشت. همچنین از نظر بالا بودن دقت و نداشتن تأخیر زمانی محسوس نیز مطابق نیازهای کشور خواهد بود. سامانه ال-پی-اس از فناوری های نزدیک به سامانه هدی برخوردار است و بر پایه استفاده از آنتن‌های زمینی عمل می کند. با استفاده از آن مکان‌یابی اشیاء ثابت و متحرک مرتبط با سامانه با دقت بسیار بالا و به صورت آنی ممکن است.

ال-پی-اس به عنوان یک سامانه ناوبری اطلاعات موقعیتی را در هر شرایط آب و هوایی و در تمام نقاط محدوده تحت پوشش خود که در فضای تحت دید سه یا تعداد بیشتری ایستگاه باشد فراهم می کند. نوع خاص این سامانه به صورت بی درنگ(Realtime) اطلاعات موقعیتی اشیاء یا افراد را ردگیری می نماید. در این سامانه بر خلاف جی-پی-اس اتکایی به ماهواره ها وجود نداشته و ایستگاه‌های زمینی که دارای سامانه‌های لازم از جمله برای جهت‌یابی، محاسبه موقعیت و ارتباط امنِ بی‌سیم هستند نقش اصلی را بر عهده دارند. امروزه در کشورهای مختلفی از این سامانه به عنوان مکمل جی-پی-اس یا جایگزین در نقاطی که پوشش مناسبی از سوی آن وجود ندارد استفاده می شود.

ال-پی-اس می‌تواند همانند جی-پی-اس در هواپیما، بالگرد، کشتی و قایق، زیردریایی و خودروها به خصوص در انواع بدون سرنشین آن و همچنین در موشک‌های دورایستای کشور به کار آید.

هر چند ال-پی-اس محدودیت‌های خاص خود را دارد اما برای رفع نیاز فوری کشور به سامانه‌های دقیق مکان‌یابی در داخل و اطراف کشور بسیار لازم به نظر می‌رسد به خصوص در دریا که شاید بهترین محیط برای عملکرد چنین سامانه باشد. با بهره‌گیری از آن در صورت قطع امکان استفاده از جی-پی-اس و یا لزوم اختلال آن در منطقه‌ای از سوی کشورمان این سامانه به حفظ قابلیت عملکرد تجهیزات مختلف کشور کمک می‌کند.

ال پی اس ایرانی
مراحل نصب و برپایی آنتن سامانه موقعیت‌یاب ملی در تصویر مشخص است

با توجه به اینکه وزیر دفاع کشورمان نیز صریحا اعلام کرده است که با توجه به عدم کنترل بر روی دقت، کیفیت و کمیت خدمات جی پی اس و امکان قطع آن در مواقع بحرانی، ایجاد یک سیستم بومی با قابلیت اطمینان بالا و جایگزینی سریع اجتناب پذیر به نظر می‌رسد، لذا می‌توان ابراز خوشنودی کرد که متخصصان و فرماندهان نیروهای مسلح کشورمان دقیقا بر نقاط قوت و ضعف دشمن اشراف داشته و طرح‌های دفاعی بر مبنای نیازهای واقعی و نه نمایشی و شعاری جلو می‌رود.

همچنین با توجه به اینکه وزارت دفاع قصد دارد نسبت به استقرار 5 ایستگاه فرستنده پر قدرت در نقاط مناسب کشور اقدام کرده و امکان ارائه خدمات موقعیت‌یابی ناوبری و زمان سنجی بصورت ملی را بوجود آورد، ترکیب این ال پی اس با امکاناتی که قرار است از طریق شرکت صا ایران و با استفاده از فناوری‌های مربوط به سیستم مکان‌یاب ماهواره‌ای بیدو به ایران وارد شود، هدایت و فعالیت‌های نظامی و غیرنظامی کشورمان در داخل و مناطق هدف در خارج را بهتر و دقیق تر پیش خواهد برد.
۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۳ خرداد ۹۵ ، ۰۸:۰۴

به گزارش مشرق، خبری که به عنوان واکنش تلگرام به مصوبه شورای عالی فضای مجازی منتشر شد، در واقع صحت نداشت و سایت CNET نیز در خبر خود تنها به تشریح مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی پرداخته بود.مصوبه ای که بر اساس آن باید اطلاعات کاربران ایرانی شبکه های اجتماعی مانند تلگرام به داخل کشور منتقل شود.

بررسی های جهانی نشان می دهد که بالغ بر 80٫5 درصد کاربران تلگرام را ایرانی ها تشکیل می دهند. محبوبیت تلگرام در ایران به حدی چشمگیر است که حدود 12 درصد از پهنای باند اینترنت کشور در اختیار تلگرام است و این سایت در رتبه 14 در دسترسی از طریق وب و رتبه 20 از طریق دسترسی موبایل در ایران قرار دارد.

براین اساس با توجه به اهمیت صرف زمان و استفاده کاربران ایرانی از این شبکه مجازی و سایر پیام رسان های آنلاین و ضرورت صیانت از فضای مجازی، شورای عالی فضای مجازی جلسه شنبه شب گذشته خود را به این موضوع اختصاص داد.

براساس مصوبه این جلسه شورا، شرکت های خارجی پیام رسان که داخل ایران فعالیت دارند، برای ادامه فعالیت خود ملزم هستند همه اطلاعات و فعالیت های مرتبط با شهروندان ایرانی را به داخل منتقل کنندومقررشد همه شبکه های پیام رسان برخط فعال کشور ظرف یک سال آینده انبارش یا ذخیره سازی داده های (دیتا) خود را در داخل کشور انجام دهند.

انتقال سرور تلگرام به ایران چند وقتی است که رسما به عنوان یک مطالبه از سوی مسئولان مطرح است. ضرورت این موضوع زمانی بیشتر مشخص می شود که بدانید کشور های توسعه یافته، صرفاً در صورتی که شبکه های اجتماعی از قوانین آن ها تبعیت و سرور های خود را به داخل کشور آن ها منتقل کنند به این شبکه ها اجازه فعالیت می دهند اما متاسفانه در کشور ما شبکه های اجتماعی بیگانه بدون اخذ مجوز مشغول فعالیت هستند.

به گفته خرم آبادی دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، برخی شبکه های پیام رسان خارجی زمینه جرایم سازمان یافته را فراهم کرده اند.در واقع بنا به گفته بسیاری از صاحب نظران، ضرورت ایجاب می کند که برای مقابله با آسیب های ناشی از محتوای مجرمانه شبکه های اجتماعی خارجی، حفظ حریم خصوصی و اطلاعات کاربران ایرانی و ایجاد امکان رقابت برای پیام رسان های بومی اقدامات اساسی در کشور انجام شود.شبکه های پیام رسان خارجی در کشور امکاناتی دارند که در اختیار شبکه های پیام رسان داخلی نیست، واقعیت این است که هیچ قانونی برای شبکه های پیام رسان خارجی اعمال نمی شود و این شبکه ها مجوزی ندارند اما شبکه های پیام رسان داخلی باید مجوز های بسیاری برای فعالیت بگیرند که این تبعیض قانونی و شکست شرکت های داخلی در مقابل شرکت های پیام رسان خارجی است.

دراین رابطه تقی پور عضو شورای عالی فضای مجازی در برنامه یکشنبه شب «تیتر امشب» شبکه خبر اعلام کرد: شبکه پیام رسان تلگرام گفته می شود 20 تا 40 درصد پهنای اینترنت بین الملل را که وارد ایران می شود در اختیار دارد اما بخش خصوصی کشورمان برای راه اندازی پیام رسان باید پهنای باند بخرد و متحمل هزینه های بسیار شود. وی افزود: باید این مسئله و رعایت قوانین داخلی برای شرکت های پیام رسان خارجی الزام آور باشد و این شرکت ها تحت حاکمیت ما قرار بگیرند.

در همین رابطه اسفنانی؛ عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجر مانه(کارگروه فیلترینگ) نیز در گفت وگو با خراسان گفت:هر کشوری در دنیا حق دارد مسائل امنیت ملی خود را به نحوی طراحی کند که بتواند کشورش را اداره کند.

 وی خاطر نشان کرد: اگر چه تلگرام و شبکه های اجتماعی دیگر مزایای بالایی دارند اما در عین حال یک تهدید نیز محسوب می شوند با این وصف ودر شرایطی که نزدیک به 20 میلیون کار بر ایرانی در این شبکه ها فعال هستند باید چارچوب خاصی برآن حاکم باشد و سوال اساسی این است که چرا باید تلگرام میلیارد ها دلار از کاربران ایرانی درآمد کسب کند اما این شبکه حاضر نشود کمترین رعایتی را در مورد قوانین و مقررات و ارزش های ما داشته باشد.

 وی افزود: هیچ کس با فعالیت شبکه هایی مانند تلگرام و… مخالفتی ندارد و حتی استقبال هم می کنیم چرا که از این فضا در عین آلودگی هایی که دارد؛ بهره های زیادی هم می توان برد و اگر برای مالکان تلگرام اهمیت دارد نباید در شرایطی که بیشترین کار بران تلگرام را ایرانی ها تشکیل می دهند،  این فرصت را از دست بدهند و خواسته های ما را زیر پا بگذارند.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضرعلاوه بر سوء استفاده های داده کاوی،  متاسفانه شبکه های غیر اخلاقی فراوانی در تلگرام فعالیت می کنند که فعالیت آن ها از ایجاد شبکه های عنکبوتی برای سوء استفاده از دختران گرفته تا مدلینگ و… همگی تهدید به حساب می آید و می تواند به بنیان خانواده ها آسیب بزند؛ بنابراین در چنین شرایطی مصوبه شورای عالی فضای مجازی کاملا بجا و درست بوده و در نهایت هم این شبکه ها را ملزم می کند که یا خود را با مقررات ما تطبیق دهند و یا این که امکان ادامه فعالیت پیدا نکنند. وی اضافه کرد: آینده مهم است، براین اساس در حال حاضر بسیاری از کشور ها فیس بوک داخلی یااینتر نت داخلی را طراحی کرده اند وما هم باید پروژه های مشابه از این دست را در کشور به انجام برسانیم وکامل کنیم.شاید بتوانیم تا یک سال دیگر دامنه این شبکه ها را در کشور قطع کنیم وادامه فعالیت ندهیم اما این تا ابد امکان پذیر نیست.
وی افزود: حدود یک سال پیش هم ما از وزارت ارتباطات خواستیم برای انتقال سرور های تلگرام به ایران وهمچنین امکان کنترل تلگرام از سوی ایران با این شبکه مذاکره کند اما در نهایت با وجود نامه نگاری های مختلفی که وزارت ارتباطات با این شبکه داشت، آن ها زیر بار نرفتند. اما اکنون نیز با این مصوبه جدید و مهلت داده شده،  در صورت عدم تمکین مسئولان تلگرام از در خواست ایران برای انتقال سرور ها یشان به ایران و عدم ایجاد دسترسی برای ایران جهت نظارت وکنترل بخش هایی ازاین شبکه در نهایت قطع دامنه از سوی ایران بسیار محتمل خواهد بود.

همچنین آقا میری عضو کارگروه فیلترینگ چندی پیش درباره این که در رای کارگروه فیلترینگ برای فیلتر نشدن تلگرام آیا این شبکه ملزم شده سرور خود را به ایران منتقل کند، اظهارداشت: اگر تلگرام سرور خود را به ایران نیاورد، در رقابت با شبکه های اجتماعی دیگر حذف خواهد شد. این خواسته ها کاملاً منطقی است که بخشی از آن ها به پلیس فتا مربوط می شود.

گاهی جرم هایی در بستر تلگرام انجام می شود که شاکی و متهم دارد و زمانی که سرور در ایران نباشد قاضی باید به چه چیزی استناد کند و در نبود این امکان حقی ضایع خواهد شد. وی افزود:تلگرام اکنون عمده ترین شبکه اجتماعی مورد توجه در ایران است و مردم بسیار به این شبکه وابسته هستند و ما نیز به این وابستگی مردم توجه داریم.

وی ادامه داد: اما نمی شود یک شبکه اجتماعی وابسته به یک کشور در ایران فعالیت کند و قوانین ما را رعایت نکند و به آن ها اجازه فعالیت دهیم و در هیچ کشوری نیز چنین نیست.

وی ادامه داد: تلگرام حتماً باید به خواسته های ما تمکین کند.

سردار هادیان فررئیس پلیس فتا نیز در این باره پیشترگفته بود: دراولین خواسته ایران از تلگرام تاکید شده با توجه به حجم زیاد کاربران ایرانی این شرکت، تلگرام باید سرور های خود را به داخل خاک ایران منتقل کند.

                                          چرایی قانون مند شدن تلگرام
1                                    کنترل ناپذیر بودن فضای اخلاقی در تلگرام
2                                     امکان سوء استفاده از نتایج داده کاوی
3                                      تلگرام به قوانین ایران پایبند نیست
4                         ایجاد شبکه های عنکبوتی در تلگرام برای جرایم سازمان یافته
5                   آسیب های ناشی از محتوای مجرمانه شبکه های اجتماعی خارجی

در حال حاضر بیشترین پرونده های ما در خصوص فعالیت گروه های تروریستی در فضای شبکه تلگرام انجام می شود و طبق قوانین جهانی تلگرام موظف به انتقال سرور های خود به داخل کشورمان است. البته مدیر تلگرام پیشترعنوان کرده بود که به واسطه تحریم ایران قادر به انتقال سرور های خود به داخل خاک کشورمان نیست و این در حالی است که در همین فضا از فضای سایبری ایران استفاده می کند.

هادیان فر خاطر نشان کرد: در حال حاضر وزارت ارتباطات و پلیس اینترپل در حال پیگیری درخواست های ایران از تلگرام هستند و این شبکه در صورت تمایل برای ادامه فعالیت در ایران ملزم است سرور های خود را به خاک ایران منتقل کند. با این تفاسیر توپ در زمین «پاول دوروف»موسس تلگرام است که بخواهد 80 درصد کاربران خود را حفظ کندو یا با تمکین نکردن ازتصمیم ایرانی ها، تنها با 20 درصد کاربران خود به فعالیتش ادامه دهد.

نویسندگان: حاجیان، حق پرست

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۳ خرداد ۹۵ ، ۰۷:۵۹

گروه جهان مشرق - «مایکل وینسنت هِیدن»، رییس پیشین سیا و همچنین آژانس امنیت ملی آمریکا، در فستیوال هی در ولز بریتانیا، درباره موضوعات مختلفی چون ادوارد اسنودن، فیسبوک، وقایع تروریستی بروکسل و پاریس و تحمل انگلیسی‌ها در برابر جاسوسی دولت از حریم شخصی و...نظرات جالبی ارایه کرد.


ژنرال مایکل هیدن

به اعتقاد این مقام امنیتی شناخته شده آمریکایی، مردم بریتانیا نسبت به آمریکایی‌ها حساسیت کم‌تری نسبت به جاسوسی دولت از حریم خصوصی و اطلاعات شخصی خود به خرج می دهند.

هیدن یکی از نخبگان سرویس‌های جاسوسی آمریکا و از استراتژیست‌های مهم اطلاعاتی در این کشور است. ریاست او بر دو سازمان اصلی اطلاعاتی امریکا یعنی «سیا» (2009-2006) و «آژانس امنیت ملی آمریکا»(2005-1999) این را به خوبی نشان می دهد.

او در سخنرانی روز چهارم «جشنواره ادبیات و هنرهای هِی» در ویلز بریتانیا، به دامنه ای از سوالات درباره ادوارد اسنودن، کشتن از راه دور و دانلد ترامپ پاسخ داد. هیدن گفت که سرویس‌های امنیتی در آمریکا( تحت فشار افکار عمومی این کشور) بسیار سریع تر از بریتانیا تغییر می‌کنند:



«شما به عنوان یک ملت در برابر فعالیت تهاجمی سرویس های اطلاعاتی بسیار تحمل بیشتری نسبت به مردم آمریکا نشان می دهید.» او در توضیح این مساله ادامه داد، «مردم آمریکا تا وقتی که (در یک مساله امنیتی) میزان مشخصی از آگاهی یا شفاف سازی را دریافت نکنند، بر کار سرویس‌های امنیتی (درباره آن مساله) صحه نمی گذارند.»

او در کتاب اخیرا منتشر شده خود، «ادوارد اسنودن» را فردی «ناشی» و «خودشیفته» خواند که می‌خواست خود را در «فهرست مرگ» (دستگاه های اطلاعاتی امریکا) قرار دهد. او در صفحه بعد همین کتاب می گوید که اسنودن «نیاز به یک تحول فرهنگی وسیع را درباره شفافیت و آن چه که رضایت (عمومی از دستگاه‌های امنیتی) را می‌سازد، برجسته کرد.»


ادوارد اسنودن

او سپس تاکید کرد که بین این دو نظرش درباره اسنودن(کارمند سابق سیا که در سال 2013 از آمریکا گریخت و هزاران برگ سند از عملیات مخفی سازمان های اطلاعاتی آمریکا را در اختیار روزنامه نگاران قرار داد) در دو صفحه کتاب تضادی نمی بیند: «تنها 2 درصد از چیزی که اسنودن آشکار کرد که مرتبط با حریم خصوصی بود، بحث های ضروری را (درباره رابطه سازمان های اطلاعاتی با مردم) تسریع کرد. 98 درصد بقیه درباره چگونگی کسب اطلاعات مشروع توسط آمریکا و دولت های خارجی بود....آن قسمت(کار اسنودن) واقعا آسیب رسان بود.»

هیدن این سوال را مطرح کرد که مردم چه اندازه  شرکت های ارایه دهنده شبکه های اجتماعی اعتماد می کنند و این که چه قدر ناشیانه و خام اندیشانه به «مارک زوکربرگ» و فیسبوک بیش از NSA اعتماد دارند.

«من  در این باره نظرات خودم را دارم. عادات شما این گونه شکل گرفته است که حریم خصوصی خود را در برابر حکومت حفظ کنید، چرا که این همواره یک تهدید سنتی بوده است. اما الگو دیگر این گونه نیست، حال پای بخش خصوصی وسط است...ما یک جور «تنظیم فرهنگی» را از سر می گذرانیم.» او سپس درباره بسط سلطه فیسبوک بر حریم خصوصی افراد چنین گفت: «با توجه به مفهوم قرن بیست و یکمی حریم خصوصی معقول، مارک زاکربرگ احتمالا نفوذ بیشتری بر حریم خصوصی خواهد داشت تا دولت ما یا شما. دلیلش این است ما در قواعد حاکم بر اپلیکیشن‌های  فیسبوک احاطه خواهیم شد.»


مارک زوکربرگ، موسس و رییس فیسبوک

درباره «فنون تشدید شده بازجویی» (همان شکنجه) که شامل «غرق مصنوعی» هم می شود، هیدن مدعی شد که به شخصه در دوران ریاستش بر سیا فقط یک بار مجوز آن را داد، که همان یک بار هم جواب نداد! او اما بلافاصله اضافه کرد که  «مجموعه» فنون کاربردی(شکنجه) از 13 به 6 کاهش یافت(در دوره ریاست او بر سیا) و بازجویان بر این باور بودند که اگر این کاهش اتفاق نمی افتاد، می توانستند اطلاعات لازم را به دست بیاورند: «آیا این (شکنجه) محکوم به شکست بود یا شکست آن به خاطر کافی نبودنش بود؟»

رییس اسبق سیا و آژانس امنیت ملی ایالات متحده درباره «کشتن هدفمند» (کشتن به وسیله عملیات پهپادی) توسط سیا در زمان ریاستش گفت که آن را موجه می دانست، چرا که آمریکا در جنگ بود. او یادآور شد که انگستان هم با کشتن تروریست داعشی بریتانیایی، «جان جهادی»، به صف استفاده کنندگان از این روش پیوسته است.

این مقام صاحب نام امنیتی آمریکا درباره عملیات تروریستی در بروکسل و پاریس هم مدعای خاص خود را دارد. به عقیده او اسلام وارد بحرانی شده که مسیحیت در قرن 17 با آن روبه رو شده بود، " ما (غربی‌ها) هدف نیستیم، خسارت جانبی (این بحران) هستیم. آن چه در پاریس و بروکسل رخ داد یک «نشت» (بحران داخلی به بیرون) بود."

از او درباره عقاید جنجال برانگیز دانلد ترامپ هم سوال شد و او پاسخ داد که عقاید ترامپ به «امنیت» آمریکا ضربه زده است:

«روایت جهادی‌ها این است که یک دشمنی نامیرا میان اسلام و دنیای مدرن وجود دارد، پس وقتی ترامپ می گوید که همه آن‌ها (مسلمین) از ما نفرت دارند، از روایت جهادی ها استفاده می کند. ترامپ برای ویدیوهای تبلیغاتی داعش خوراک فراهم می کند.»

منابع:

http://www.theguardian.com/world/2016/may/29/cia-ex-boss-secretive-spooks-tolerated-in-uk-more-than-in-us

https://www.rt.com/uk/344884-ex-cia-chief-british

/ http://www.huffingtonpost.com/entry/michael-hayden-donald-trump-isis_us_574c46f1e4b0dacf7ad53d08

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۳ خرداد ۹۵ ، ۰۷:۵۴